Aicinām biškopjiem pieteikt savu dalību konkursā "Latvijas garšīgākais medus 2021"! Šogad konkurss norisināsies attālināti, 14. jūlijā žūrijas locekļiem pulcējoties Latvijas Biškopības biedrības birojā – Rīgas ielā 22, Jelgavā. Žūrijā būs tikai 4 eksperti un LBB valdes priekšsedētājs, kuri izvērtēs iesniegtos medus paraugus (pēc sākotnējās atlases novērtējot atbilstību iesniegšanas noteikumiem, sensoro un vizuālo atbilstību). 

1. Laiks un vieta: konkurss notiks Latvijas Biškopības biedrības birojā, Jelgavā, Rīgas ielā 22, 14.jūlijā.

2. Dalības noteikumi:

  • jāiesniedz 1 litrs medus, fasēts 2 x 0,5 l, medus nedrīkst būt sakristalizējies un ciets; medum jāatbilst Ministru kabineta noteikumiem Nr.251 “Kvalitātes, klasifikācijas un papildu marķējuma prasības medum”.
  • var iesniegt atbilstoši sagatavotu 2020./2021. gada ražas medu.
  • medus ir jāiesniedz Latvijas Biškopības biedrības birojā, Jelgavā, Rīgas ielā 22 no 29.06.21. līdz 12.07.21. KONKURSĀ TIKS VĒRTĒTS TIKAI MEDUS, KURŠ BŪS IESNIEGTS LĪDZ 12.07.21. 
  • vērtēšanas konkursam iesniegtais medus atlikums netiks atgriezts īpašniekam, bet izmantots analīžu veikšanai un medus popularizēšanas pasākumos.

3. Dalības maksa: par piedalīšanos konkursā jāsamaksā dalības maksa – LBB biedriem 15.00 EUR t.sk. PVN, pārējiem 20.00 EUR t.sk. PVN. 

4. Reģistrācija:

  • katram iesniegtajam medus paraugam tiek piešķirts reģistrācijas numurs;
  • sakarā ar valstī noteikto kārtību COVID-19 sakarā, medus degustācija, kurā piedalās visi saieta dalībnieki, šogad NENOTIKS. Vērtētāji būs tikai 4 eksperti un LBB valdes priekšsēdētājs, kuri izvērtēs iesniegtos medus paraugus (pēc sākotnējās atlases novērtējot atbilstību iesniegšanas noteikumiem, sensoro un vizuālo atbilstību). 

5. Vērtēšana un apbalvošana:

  • nominācijā – “Latvijas Garšīgākais medus” biškopju iecienītākais medus – šogad NENOTIKS.
  • trīs nominācijas: gaišais medus, tumšais medus un monoflorais medus piešķir ekspertu komisija (5 cilvēku sastāvā), izvērtējot medus paraugus atbilstoši sensorās medus novērtēšanas prasībām: krāsa, konsistence, smarža, garša, monofloriem medus veidiem arī sensoro rādītāju atbilstību monoflorā medus nosaukumam. Vērtēšana notiek izvērtējot katru paraugu pēc 5 punktu sistēmas atzīmējot trūkumus un nepilnības, saskaitot katra eksperta vērtējumus un kopējos secinājums, tiek piešķirts atbilstošās nominācijas uzvarētāja statuss;
  • vērtēšanas ekspertu komisiju nosaka LBB valdes priekšsēdētājs;
  • par medus konkursa ”Latvijas Garšīgākais medus 2021” norisi tiek sastādīts protokols, kurā atspoguļota norise un rezultāti;
  • apbalvošana notiks Biškopju vasaras saieta laikā – 17.07.2021. atpūtas kompleksā “Silmalas”, Siveriņa, Rušonas pagasta Riebiņu novadā.

6. Īpašie noteikumi:

Konkursā “Latvijas Garšīgākais medus 2021” nedrīkst piedalīties vērtēšanas ekspertu komisijas locekļi un viņiem piederošo uzņēmumu medus.

7. Balvas: godalgotās trīs vietas piešķir ekspertu komisija. Godalgoto 3 nomināciju ieguvēji saņem diplomus un balvas no LBB:

  • "Latvijas Garšīgākais medus 2021" nominācija: gaišais medus;
  • "Latvijas Garšīgākais medus 2021" nominācija: tumšais medus;
  • "Latvijas Garšīgākais medus 2021" nominācija: monoflorais medus.
  • visu titulu ieguvēji turpmāk drīkst lietot ”Latvijas Garšīgākais medus 2021” titulu atbilstošajā nominācijā reklāmas nolūkos.
  • nominētajiem medus veidiem un sākotnējai vērtēšanai atlasītajiem medus veidiem tiek veiktas bezmaksas fizikāli-ķīmiskās un arī ziedputekšņu sastāva analīzes, kuru rezultātus īpašnieki saņems 4-6 nedēļu laikā pēc saieta, ziedputekšņu analīžu rezultātus līdz 8 nedēļu laikā.
  • konkursa norise un uzvarētāji tiks publicēti žurnālā „Biškopis”, LBB mājaslapās www.strops.lv un www.medus.lv, kā arī LBB sociālo tīklu Facebook un Instagram profilos.