Noskaidrots “Latvijas garšīgākais medus 2025”
Nedēļas nogalē, 19. jūlijā atpūtas vietā “Mārkulīči”, norisinājās ikgadējais biškopju vasaras saiets. Pasākumu apmeklēja ap 800 interesentu. Saieta laikā tika sveikti konkursa “Latvijas garšīgākais medus 2025” laureāti.
Konkursa “Latvijas garšīgākais medus 2025” vērtēšana notika divās daļās. 16. jūlijā medu vērtēja ekspertu komisija sekojošā sastāvā:
Juris Šteiselis – Latvijas Biškopības biedrības (LBB) padomes priekšsēdētājs;
Ineta Eglīte – LBB pētniece, veterinārārste, mācījusies Boloņā (Itālija) medus sensorās vērtēšanas kursos un pie Nacionālās medus parādes ekspertiem Lielbritānijā – National Honey Show (UK);
Ričards Ivanovs – Latvijas vīnkopju un Vīndaru biedrības valdes priekššēdētājs, vīnu vērtētājs;
Evita Straumīte – Latvijas Biozinātņu un tehnoloģijas universitātes (LBTU), Pārtikas tehnoloģijas katedras asociētā profesore, specializējusies produktu sensorā vērtēšanā;
Jānis Vainovskis – biškopis, LBB valdes loceklis, dažādu monofloro medus veidu un dažādu medus jaukto produktu ražotājs.
Izvērtējot iesniegtos 35 medus paraugus, ekspertu komisija noteica uzvarētājus šādās nominācijās:
Gaišais medus – uzvarētāja Gunta Some ar 29 saimēm, z/s Līdumi no Augšdaugavas novada;
Tumšais medus – uzvarētāja Aija Gutka ar 35 saimēm no Ropažu novada;
Monoflorais medus – uzvarētājs Valdis Janovs ar 5 saimēm (Rīga, LMT jumtu medus).
Savukārt Biškopju vasaras saieta laikā pasākuma apmeklētāji nogaršojot 48 medus paraugus, noteica “Biškopju iecienītāko medu” – šajā nominācijā ar 70 saimēm uzvarēja Jānis Liepnieks no Jelgavas novada.
Saieta ietvaros notika profesionālās pilnveides divadīgo kursu „Biškopība” 16. izlaidums. Šogad LBTU izsniegtos diplomus par kursu beigšanu saņēma 70 absolventi.
Pasākums finansēts no Latvijas Kopējās lauksaimniecības politikas stratēģiskā plāna 2023. – 2027. intervences pasākuma TKO3.1. ADVIBEES(55(1)(a)) – biškopju un biškopju organizāciju konsultāciju pakalpojumi, tehniskā palīdzība, apmācība, informācija un paraugprakses apmaiņa, tai skaitā izmantojot tīklošanu.