Konkursa “Latvijas garšīgākais medus 2025” nolikums

Laiks un vieta:

Galvenā konkursa daļa – ekspertu vērtējums, notiks 16.07.2025. Latvijas Biškopības biedrības (LBB) birojā (Rīgas iela 22C, Jelgava) un otra konkursa daļa notiks klātienē 19.07.2025. Latvijas Biškopju saieta laikā mednieku un atpūtas vietā “Mārkulīči”, Straupes pag., Siguldas nov.

● 16.07.2025. ekspertu komisija vērtēs medu trīs nominācijās: “Gaišais medus”, “Tumšais medus” un “Monoflorais medus”;

● 19.07.2025. Biškopju vasaras saietā tiek noteikts laureāts nominācijā “Biškopju iecienītākais medus”.

Dalības noteikumi:

  1. Jāiesniedz viens (1) litrs medus, fasēts divās puslitru (0.5 l) burciņās, produkts nedrīkst būt sakristalizējies un ciets; tam jāatbilst MK noteikumiem Nr. 251 “Kvalitātes, klasifikācijas un papildu marķējuma prasības medum”;

  2. Konkursam var iesniegt 2025. gada sezonas medu, kā arī atbilstoši sagatavotu 2024. gada ražas medu;

  3. Medus jāiesniedz LBB birojā no 01.07.2025. līdz 13.07.2025., (var nosūtīt ar pakomātu starpniecību – T/C Valdeka pakomāts, Jelgava, tālrunis 20020117) norādot nomināciju (gaišais, tumšais, monoflorais), uz kuru pretendē iesniegtais produkts; Katram iesniegtajam medus paraugam tiek piešķirts reģistrācijas numurs;

  4. Ekspertu komisija vērtēs tos medus, kas tiks iesniegti līdz 13.07.2025 un birojā būs nonākuši līdz 14.07.2025;

  5. Nominācijai “Biškopju iecienītākais medus” varēs iesniegt 19.07.2025. Biškopju vasaras saietā. Ja medus iesniegts konkursam jau iepriekš, tad uz šo nomināciju atsevišķi nav jāiesniedz, jo visi iepriekš iesniegtie medi piedalīsies arī šajā nominācijā.

  6. Konkursam iesniegtais medus atlikums netiks atdots īpašniekam, bet izmantots analīžu veikšanai nominētajām vietām un LBB reprezentācijas pasākumos.

Dalības maksa:

LBB biedriem 15.00 eiro, t.sk. PVN, pārējiem 20.00 eiro, t.sk. PVN, samaksājot uz vietas LBB birojā vai saieta vietā, vai pēc rēķina ar pārskaitījumu iesniedzot medu iepriekš. Medus tiks iekļauts vērtēšanai konkursā, tikai tad, ja būs samaksāta dalības maksa.

Vērtēšana un apbalvošana:

  • 16.07.2025. paraugus izvērtēs LBB padomes priekšsēdētāja noteikti četri neatkarīgi eksperti un LBB Padomes priekšsēdētājs, pēc sākotnējās atlases novērtējot atbilstību iesniegšanas noteikumiem, kā arī sensoro un vizuālo atbilstību un vērtējumu;

  • 19.07.2025. medus paraugus izvērtē Biškopju vasaras saieta dalībnieki;

  • Trīs nomināciju – “Gaišais medus”, “Tumšais medus” un “Monoflorais medus” – uzvarētājus nosaka ekspertu komisija piecu cilvēku sastāvā, izvērtējot paraugus atbilstoši sensorās medus novērtēšanas prasībām: krāsa, konsistence, smarža, garša, monoflorajam medum arī sensoro īpašību atbilstība tā nosaukumam. Katru paraugu izvērtē pēc 5 punktu sistēmas, kā arī atzīmējot trūkumus un nepilnības. Saskaitot katra eksperta vērtējumu un vadoties pēc kopējiem secinājumiem, tiek piešķirts uzvarētāja statuss atbilstošajā nominācijā;

  • Nominācijā “Biškopju iecienītākais medus” uzvarētāju nosaka Biškopju vasaras saieta apmeklētāji, izvēloties un balsojot par savu favorītu; šajā nominācijā. Piedalās arī iepriekš iesniegtie medus paraugi, tāpēc atsevišķi tie nav jāiesniedz atkārtoti saieta vietā;

  • Tiek sastādīts protokols, kurā atspoguļota abu konkursa norise un rezultāti;

  • Apbalvošana notiks Biškopju vasaras saietā 19.07.2025. mednieku un atpūtas vietā “Mārkulīči”, pasākuma svinīgās daļas laikā.

Īpašie noteikumi:

Konkursā nedrīkst piedalīties vērtēšanas ekspertu komisijas locekļi un viņiem piederošo uzņēmumu medus.

Balvas:

Konkursa ”Latvijas garšīgākais medus 2025” uzvarētāji saņems diplomus un balvas no LBB četrās nominācijās:

  • “Gaišais medus”

  • “Tumšais medus”

  • “Monoflorais medus”

  • “Biškopju iecienītākais medus”

Balvās – vērtīgas lietas biškopībai.

Papildu informācija:

Visi laureāti reklāmas nolūkos turpmāk drīkst lietot titulu ”Latvijas garšīgākais medus 2025” atbilstošajā nominācijā.

Nominētajam medum tiek veiktas bezmaksas fizikāli ķīmiskās analīzes, kuru rezultātus īpašnieki saņem 4–6 nedēļu laikā pēc saieta.

Konkursa norise un uzvarētāji tiek publicēti žurnālā “Biškopis” un LBB mājaslapā www.strops.lv, kā arī LBB sociālo tīklu profilos Facebook un Instagram.

Previous
Previous

“Biškopju vasaras saiets 2025” programma

Next
Next

Profesionālās pilnveides kursi “Biškopība iesācējiem”