Vasaras Biškopju saieta laikā kā ierasts notika medus degustācijas konkurss, kura laikā sanākušie varēja nogaršot, izgaršot un nobalsot par savām garšas kārpiņām tīkamāko medu. Kopā bija iesniegti 73 medus paraugi, no kuriem klātesošie varēja izvēlēties un nobalsot par vienu, lai kopsavilkumā konstatētu, kurš ir saņēmis visvairāk balsu un kļūst par medus konkursa "Garšīgākais medus 2019’’ nominācijas - biškopju iecienītākais medus uzvarētāju. Šogad netika piešķirtas pārējās vietas, bet nominēts tikai viens uzvarētājs. Šajā nominācijā par uzvarētāju kļuva Igora Ignatjeva Valkas novada Kārķu pagasta zemnieku saimniecības “Dzintari” dravā ievāktais meža ziedu medus. Medus degustācijā piedalījās ar numuru 21. Šī acīmredzot ir kāda īpaša vieta un arī īpašs medus, jo tas godalgoto vietu ieņēmis jau agrāk.

Šogad konkursā bija izmaiņas. Tika izveidotas jaunas nominācijas un tajās par uzvarētājiem kļuva medus, kuru novērtēja un izvērtēja piecu speciālistu komanda, vērtējot medus krāsu, konsistenci, aromātu un garšu. Tā kā šāda vērtēšana notika pirmo reizi, tad novērtēt nevarēja visus iesniegtos paraugus, vērtēšanai tika atlasīti 31 paraugs, lai dotu vērtējumu trijās nominācijās: gaišais medus, tumšais medus un monoflorais medus. Vērtētāju komandu veidoja Ričards Ivanovs (Vīndaru biedrība), Evita Straumīte (LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultāte), Jānis Vainovskis (pazīstams biškopis ar lielu pieredzi jaunu biškopības produktu radīšanā), Sandris Akmans (ir pieredze alus vērtēšanā un apmeklējis medus sensorās vērtēšanas kursus) un Ineta Eglīte (mācījusies medus sensorās vērtēšanas kursos Boloņā).


Šogad medu vērtēja piecu profesionāļu komanda

  1. Nominācijā - gaišais medus visvairāk vērtējuma punktu ieguva Gunas Karitones Cēsu novada, Vaives pagasta "Jaunbumburu" dravā ievāktais medus, kurš tika pieteikts kā dažādu ziedu medus. Vērtēšanai tika atlasīts pēc krāsas kā tipiska izskata gaišais medus. Vērtējumā maksimālais punktu skaits pēc krāsas un konsistences, aromāts raksturots kā labi sabalansēts, patīkams, neuzbāzīgs, garša - patīkama, balansēta, pilnīga. Šis medus degustācijas konkursā piedalījās ar Nr. 73 un neieguva balsis, iespējams, ka tieši savas delikātās un smalkās garšas nianšu dēļ, tas nepiesaistīja apmeklētāju uzmanību. Vēl tika vērtēti medus paraugi ar reģistrācijas numuriem 5, 12, 15, 21, 22, 25, 41, 50, 54, 63.
  2. Nominācijā – tumšais medus visvairāk vērtējuma punktu ieguva Maijas Malnačas medus no Viesītes "Siņķeļu" dravas. Pieteikts kā pļavu ziedu medus. Šai nominācijai tika atlasīti desmit vistumšākie no iesniegtajiem medus paraugiem. Pēc izskata vistumšākais medus šogad bija Igora Ignatjeva medus, taču vērtētāju komanda maksimālo punktu skaitu tam nepiešķīra atšķirībā no apmeklētāju balsojuma. Maksimālā punktu skaita ieguvējs tika vērtēts kā medus ar maksimālo punktu skaitu izskata ziņā, aromāta un garšas raksturojumā - vērtēts kā maigs, vidēji intensīvs, saldens, cukurots, iespējams izsvīduma aromāts. Degustācijā šis medus piedalījās ar Nr. 29. Vēl šajā nominācijā tika vērtēti medus paraugi ar numuriem 14, 56, 60, 47, 36, 40, 2, 39, 42.
  3. Nominācijā - monoflorais medus tika atlasīti desmit medus veidi, kurus iesniedzēji bija norādījuši kā monoflorus. Tie bija septiņi liepu medus paraugi, divi pūpolu medus paraugi un viens rapšu medus. Visvairāk vērtējuma punktu saņēma Rīgas liepu ziedu medus no Ilzes Gravas-Niķes dravas Rīgā. Šeit vairāk tika vērtēta garšas un smaržas atbilstība konkrētam monoflorā medus veida tipam. Degustācijas numurs šim medum bija 46. Vēl tika vērtēti medus paraugi ar reģistrācijas numuriem 1, 3, 24, 51, 53, 37, 19, 43, 61.

Tabulā (skatīt šeit) redzams medus paraugu izvietojums pēc saņemto balsojuma kartīšu skaita.

Materiālu sagatavoja:
Ineta Eglīte
LBB

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn